Oznamy

Kvetná nedeľa - 28.03.2021

Neverejné

 

PO

29.03.

 

 

 

 

Pondelok Veľkého týždňa

UT

30.03.

 

 

 

 

Utorok Veľkého týždňa

ST

31.03.

 

 

 

 

Streda Veľkého týždňa

ŠT

01.04.

 

 

 

 

Zelený štvrtok

PI

02.04.

 

 

 

 

Veľký piatok – prísny pôst

SO

03.04.

 

 

 

 

Biela sobota

NE

04.04.

 

 

 

 

Veľkonočná nedeľa

 

F: farár (Patrik Vojtek 0905 695 789)

K: kaplán (Lukáš Durkaj 0908 843 598)

 

KAPLNKA OTVORENÁ IBA K SÚKROMNEJ MODLITBE

01.04.2021

09:15 – 10:45

15:00 – 16:15

02.04.2021

09:15 – 10:45

17:30 – 18:45

03.04.2021

09:15 – 10:45

17:30 – 18:45

04.04.2021

09:15 – 10:45

15:00 – 16:15

 

 

Na Veľký piatok 02.04. je prísny pôst a zdržiavanie sa mäsitého pokrmu.

 

Vysielanie naživo z Katedrály sv. Alžbety v Košiciach cez Antik, alebo www.telke.sk.: Zelený štvrtok 10:00 a 18:00, Veľký piatok 15:00, Biela sobota - vigília 19:00, Veľkonočná nedeľa 10:30. Odporúčame vám, aby

ste uprednostnili sledovanie práve týchto obradov. Je to príležitosť lepšie

si uvedomiť aj patričnosť do arcidiecézy a jednotu so svojim biskupom.

 

Veľkonočné spovedanie v tomto roku nebude. Vysluhovanie sviatosti zmierenia sa teraz musí obmedziť úplne iba na nevyhnutné prípady. Prosíme veriacich, aby tento stav rešpektovali a boli trpezliví. Keď táto situácia pominie, bude veľa možností sviatosti prijať s najväčšou úctou a láskou. Keďže je teraz nemožné vyspovedať sa, je dôležité vzbudiť si úkon dokonalej ľútosti.

Je to možnosť, ktorú uvádza Katechizmus Katolíckej cirkvi čl. 1452: „Keď ľútosť pochádza z lásky k Bohu milovanému nadovšetko, volá sa dokonalá. Takáto ľútosť odpúšťa všedné hriechy; dosiahne aj odpustenie smrteľných hriechov, ak zahŕňa pevné predsavzatie pristúpiť k sviatostnej spovedi, len čo to bude možné.“ Odporúčame vykonať si spytovanie svedomia a vzbudenie ľútosti s predsavzatím chrániť sa hriechu. V rámci pokánia si nateraz namiesto spovede po dôkladnom spytovaní svedomia vzbuďme dokonalú ľútosť a s modlitbou o odpustenie hriechov prežime polhodinu venovanú čítaniu Božieho slova alebo modlitbe krížovej cesty, ruženca.

 

V situácii, keď pre veriacich nie je možné fyzicky sa zúčastňovať prijímania Eucharistie a k dispozícii je len sledovanie rozhlasových či televíznych prenosov bohoslužieb, povzbudzujeme k duchovnému svätému prijímaniu. Počas prenosov svätých omší sa môžu veriaci počas prijímania celebranta pomodliť doma modlitbu duchovného svätého prijímania.

 

MODLITBA POŽEHNANIA POKRMOV V RODINE

 

V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.

Započúvajme sa do slov Evanjelia podľa Lukáša: (11, 9-13)

Ježiš povedal: „Proste a dostanete! Hľadajte a nájdete! Klopte a otvoria vám! Lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde, a kto klope, tomu otvoria.    Ak niekoho z vás ako otca poprosí syn o rybu, vari mu dá namiesto ryby hada? Alebo ak pýta vajce, podá mu škorpióna? Keď teda vy, hoci ste zlí, viete dávať dobré dary svojim deťom, o čo skôr dá nebeský Otec Ducha Svätého tým, čo ho prosia!“.

Modlime sa: Zvelebený si, Pane, náš Bože, Ty všetko napĺňaš svojím požehnaním. Ďakujeme za Tvoje dary, ktoré majú slúžiť k zachovaniu nášho pozemského života. Nauč nás ich prijímať z Tvojich rúk tak, aby sa posilnila naša vzájomná láska a aby všetko smerovalo k Tvojej oslave. Skrze Krista, nášho Pána. Amen.

S dôverou sa spoločne modlime: Otče náš... Spolu pozdravme Pannu Máriu: Zdravas Mária... Pod Tvoju ochranu...

 

Na Veľký piatok a Bielu sobotu sme zvykli finančnou pomocou prejaviť svoju

spoluzodpovednosť za najposvätnejšie miesta vo Svätej zemi.

Označená pokladnička bude pri vstupe do kaplnky od 01.04. do 04.04.2021.

Prispieť do zbierky môžete aj priamo na účet SK54 0200 0000 0000 0024 3512, variabilný symbol 910 02.

  

KN: 0,70 € resp. Veľká Noc: 1,40 €, Rebrík: 1,90 €, SMN: 1,50 €.

Magnetky – sv. Jozef: 1,00 €.

 

Od štvrtka 01.04. (doobjednali sme) budú ešte k zakúpeniu rodinné veľkonočné sviece a sviece k roku sv. Jozefa. Ich kúpou a milodarom podporíte život a fungovanie farnosti. Odporúčaný milodar: veľkonočná: 6,00 €, sv. Jozef: 4,00 €.

 

Možnosť odovzdať 2% z dane. ZKSM – tlačivá – odovzdať v kaplnke v čase otvorenia kaplnky alebo po dohovore s pánom farárom. Viac webovej stránke: zksm.sk, kde nájdete aj potrebné tlačivo resp. tlačivo máme aj v kaplnke. PBZ

 

Úmysly svätých omší na mesiac apríl 2021 – máme ešte stále voľné úmysly (maximálne 3 úmysly na darcu – sväté omše slávime súkromne každý deň) môžete hlásiť pánu farárovi telefonicky. PBZ     

 

Číslo účtu farnosti: IBAN: SK98 0200 0000 0005 9484 6512.

V mesiaci február prispelo na účet našej farnosti 94 darcov.

Vyjadrujem úprimné PBZ a povzbudzujem k štedrosti a vytrvalosti.

 

Farská kancelária bude do odvolania zatvorená. V prípade neodkladných udalostí (krst, sobáš, pohreb, vážna choroba, sv. zmierenia, rozhovor, iné) nás kontaktujte telefonicky.

 

Evanjelizačný úmysel na apríl 2021: Za  tých, ktorí v krajinách pod diktatúrou, autoritárskym režimom alebo s oslabenou demokraciou bojujú za základné práva, riskujúc vlastné životy.

Úmysel KBS na apríl 2021: Aby sme príkladným slávením Veľkej noci prinášali svetu nádej na víťazstvo Božej pravdy a spravodlivosti.

 

Príprava na prvé sv. prijímanie.

V závislosti od uvoľňovania obmedzení v regióne závisí aj príprava na prijatie sviatosti. V aktuálnej situácii príprava spočíva v účasti detí na hodinách náboženskej výchovy v škole resp. dištančne. Rodičia majú viesť detí k sláveniu nedele aj pravidelným sledovaním svätej omše online. Deti si majú osvojiť základné modlitby kresťana katolíka - na našej webovej stránke sekcia Sviatosti (Otčenáš, Zdravas, Verím v Boha, Sláva Otcu a tiež Pätoro cirkevných prikázaní, Šesť hlavných právd, Sedem sviatostí a Desatoro Božích prikázaní...).

Podľa možnosti odporúčame rodičom, aby využili možnosť domácej katechézy, na našej webovej stránke – sekcia Podujatia alebo inšpirácie nájdete na www.katechezy.sk (témy: sviatosť zmierenia, eucharistia, prvé sv. prijímanie).

 

Príprava na sviatosť birmovania.

Platí to, čo je uvedené v prípade prvého svätého prijímania.

Inšpirácie nájdete na www.katechezy.sk (témy: viera, birmovanie, Duch Svätý...)

 

"Sedembolestná Panna Mária, Patrónka Slovenska, prosíme ťa o tvoju pomoc a ochranu. Vypros uzdravenie chorým, ochraňuj zdravotníkov, ktorí sa o nich starajú a odvráť šírenie choroby. Oroduj za nás, ktorí sa k tebe s dôverou utiekame!"

 

Na základe Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 808 z 31. decembra 2020, ktoré obmedzuje slobodu pobytu a pohybu zákazom vychádzania a na základe Vyhlášky 77 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, nadobúdajúcej účinnosť 1. januára 2021, budú vo všetkých slovenských diecézach a eparchiách od 1. januára až do odvolania pozastavené verejné slávenia bohoslužieb. Slovenskí biskupi toto nariadenie zobrali na vedomie a kňazov i veriacich žiadajú o jeho dodržanie, zároveň tiež prosia o veľkú trpezlivosť, ktorá bude pre dané obdobie mimoriadne potrebná. Kňazi môžu sláviť v chrámoch súkromné bohoslužby bez účasti veriacich. Slávenie bohoslužby vyplýva aj vzhľadom na nariadenia z povahy ich zamestnania. Takéto súkromné bohoslužby je možné streamovať. Kňazovi pri tom však smie pomáhať len nevyhnutná asistencia. Počet osôb pre streamovanie súkromnej bohoslužby je na základe platného zákazu stretávania obmedzený na kňaza plus max. 5 osôb. Túto výnimku ale zároveň kvôli striktnému obmedzeniu pohybu teraz nemožno uplatniť v takom zmysle, aby sa na súkromné bohoslužby             v chrámoch pozývali či prihlasovali rôzne rodiny podľa poradovníkov, zapísaných úmyslov, atď. Krsty, sobáše a pohreby je možné sláviť, sú však obmedzené maximálnym počtom 6 účastníkov (okrem pohrebov) a podmienené dodržaním hygienických opatrení. Chrámy nie je nariadené zamknúť: nesmú sa v nich ale konať nijaké hromadné podujatia: to sa týka verejného spovedania, aj rozdávania svätého prijímania. V nebezpečenstve smrti je, samozrejme, možné individuálne vyslúžiť potrebné sviatosti zomierajúcemu.

Slovenskí biskupi od 01.10.2020 až do odvolania udeľujú všeobecný dišpenz od fyzickej účasti na nedeľných bohoslužbách. Zostáva povinnosť svätiť nedeľu ako Pánov deň. Venovať primeraný čas modlitbe - ruženec, čítanie Svätého Písma či iná pobožnosť, zvlášť sledovanie svätej omše online v televízii alebo v rozhlase.